FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 23:20 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Witam,
pomny problemów i kosztów związanych z wykorzystywaniem wyłącznie matek unasiennionych w tym sezonie, chce przez zime zrobic ze trzy uliki i oprzeć sie za rok na kupowaniu matek nieunasienionych.
Moja koncepcja jest następująca:
- robie ule na 2 ramki Ostrowskiej plus komora na pokarm
- zasiedlam je młodą pszczołą (zebraną z 1-2 plastrów)
- poddaje matki do unasienienia
- przetrzymuje w nim matki już czerwiące nawet przez miesiąc czy dwa, tak długo jak mi będzie pasowało.

W efekcie mam zamiar uzyskać stały dostęp do unasienionych, czerwiących matek po nieco niższych kosztach w ciągu całego sezonu.

Powiedzcie czy dobrze kombinuje (zwłaszcza zależy mi na tym żeby operować na ramce Ostrowskiej)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też myślałem nad takim rozwiązaniem tzn unasienniać matki w 2-3 ramkowych odkładzikach. Ale do tego trzeba znacznie więcej pszczół niż do ulika weselnego. I czy rodziny nie będą zbytnio osłabione jeśli jeszcze będziemy chcieli powiększać pasiekę?? Muszę jeszcze trochę nad tym pogłówkować.

Tytuł:
Mi do tego celu służą starsze ule (z nie odejmowanymi dennicami ) ule te podzieliłem na trzy Części
>>>>>>>> KLIK<<<<<<<<
W każdej Komorze mieści się 3 ramki nie ma komory pokarmowej bo do pół korpusu pod daszkiem mieszczą się słoiki nawet 3szt 09l na jedną rodzinę
w tych ulikach ten akurat to wielkopolski zimuję co roku matki / tak samo można je tam mieć cały sezon wyciągając od czasu do czasu jedno rameczko z czerwiem a wstawiając susz lub węzę
gdy w sezonie potrzebuje matkę biorę z jednej z części a za parę dni poddaję nową nie unasiennioną / Gdy na wiosnę potrzeba mam 3 do dyspozycji ale gdy nie to wykorzystuję boczne a środkowa pozostaje za parę dni niszczę mateczniki wyciągam przegrody i jest od ręki pełnowartościowa rodzina na 9 ramkach co najciekawsze zawsze najsilniejsza

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bogdan, napisz prosze czy jak strzepne na dwie ramki Ostrowskiej mloda pszczole z jednej ramki z czerwiem to bedzie to wystarczajaca ilosc pszczoly zeby to wszystko wystartowalo??

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Witam
Ja wykonałem z twardego steropianu uliki weselne do których wchodzi połowa ramki wielkopolskiej i takich ramek znajduje się w nim sześć. Kiedy chce przenieść je do ula przykręcam je do górnej beleczki normalnej ramki. w uliku tym mam przegrode i dwa wloty poprzeciwnych stronach, kiedy nasiedlam uliki daje tylko 2,3 rameczki w zależności od ilości pszczół. Na dwie rameczki 1,5 szklanki pszczół jest wystarczająco, i podaje matecznik lub nieunasiennioną matke. W miare powiększania się rodzinki dokładam ramek a nawet drugi korpusik. Dziki temu przez cały sezon mam dostęp do unasiennionych czerwiących matek a i zimowla w takim uliku przebiega prawidłowo co sprawdziłem w tamtym sezonie zimując dwie zapasowe matki Rodzinki te na wiosne rozwineły się bardzo dynamicznie i w krótkim czasia doruwnały normalnym rodzinom.
P.S. Zainteresowanym mgę wstawić fotki. Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Mi do tego celu służą starsze ule (z nie odejmowanymi dennicami ) ule te podzieliłem na trzy Części
>>>>>>>> KLIK<<<<<<<<
W każdej Komorze mieści się 3 ramki nie ma komory pokarmowej bo do pół korpusu pod daszkiem mieszczą się słoiki nawet 3szt 09l na jedną rodzinę
w tych ulikach ten akurat to wielkopolski zimuję co roku matki / tak samo można je tam mieć cały sezon wyciągając od czasu do czasu jedno rameczko z czerwiem a wstawiając susz lub węzę
gdy w sezonie potrzebuje matkę biorę z jednej z części a za parę dni poddaję nową nie unasiennioną / Gdy na wiosnę potrzeba mam 3 do dyspozycji ale gdy nie to wykorzystuję boczne a środkowa pozostaje za parę dni niszczę mateczniki wyciągam przegrody i jest od ręki pełnowartościowa rodzina na 9 ramkach co najciekawsze zawsze najsilniejsza

Boguś, a czy zapasową matkę można zazimować tak jak ty mówisz ale na ramce ostrowskiej??

Tytuł:
CYNIG pisze:
Bogdan, napisz prosze czy jak strzepne na dwie ramki Ostrowskiej mloda pszczole z jednej ramki z czerwiem to bedzie to wystarczajaca ilosc pszczoly zeby to wszystko wystartowalo??

Wcale nie musisz trzepać ja zawsze robię taki mini odkładzik jeno ranko z czerwiem i pszczołami i drugie z pokarmem miód ,pierzga i w środek poddaje matkę
to się rozwija super
A jak chcesz na węzie to strząśnij z 2 ramek pszczół (młodych ) i na początek daj 1 ramko węzy matkę i z 1 kg ciasta

d@niel_25 pisze:
Boguś, a czy zapasową matkę można zazimować tak jak ty mówisz ale na ramce ostrowskiej??

Popatrz na tego mojego ula ja mam wyloty na środku ścian bo mogę bezpiecznie zimować na 1 korpusie
Ty masz Ostrowskiej ryzyko zimowania jest duże że dojdą do górnej beleczki i stop braknie pokarmu
Ale widziałem tali trik
Gość Miał też ule Ostrowskiej podzielone na trzy części tylko że wyloty boczne miał bliżej ściany przedniego wylotu na zimno (środkowego ) karmił je normalnie 4 kg cukru na zimę ale z momentem zawiązania kłębu i nastania pierwszych przymrozków stawiał korpus na stojaku przednią ścianą do ziemi w pion

Tytuł:
Awatar użytkownika

ok, dzieki za informacje, teraz juz wiem na czym stoje i ile boazerii kupic :)

Pozdrawiam

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

witam Daniel
wstawiam zdj tego ulika

przepraszam za jakosc ale robione na predce

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

jutro zrobie lepsze zdj jakosciowo :)
Pozdrawiam

Tytuł:
stantom20 pisze:
witam Daniel
wstawiam zdj tego ulika

tego typu uliki przy trochę fantazji można zrobić dla każdego typu ula i przy dobrych układach nawet zimować w nich musi być minimom 4 rameczka podobne jest zimowanie w "Mini plusach " 2 x to co jest danego typu a przy Dadancie wystarcza na 1 kopusiku :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]